Powidlaki 2015
"Powidlaki" to cykliczna impreza. W 2015 roku odbędzie się po raz 19. W trakcie dwudniowych obchodów, zawsze na początku września, goście mogą zapoznać się z tradycjami wyrobu powideł, oraz uczestniczyć w kiermaszach sztuki ludowej. Pomysł organizacji Powidlaków zrodził się kilkanaście lat temu, zainspirowany odwieczną krzeszowską tradycją smażenia powideł. Z biegiem lat Powidlaki organizowane najpierw w prywatnej zagrodzie powidlarskiej mieszkańca Krzeszowa Stanisława Kutmana rozrosły się do rangi jednego z najważniejszych wydarzeń kulturalnych Podkarpacia.
2015-08-05, 16:55

Na okolicznych wzgórzach Krzeszowa rośnie tysiące drzew owocowych w wielu, częściowo zdziczałych sadach. Każdej wiosny wzgórza krzeszowskie pokrywają się kwiatami, a jesienią krzeszowianom towarzyszy zapach smażonych śliwek. Smaży się je w wielkich miedzianych kotłach, przez wiele godzin. Śliwki z Krzeszowa rosnące na nasłonecznionych stokach okolicznych wzgórz nie potrzebują dodatkowego cukru, są jedynym składnikiem wytwarzanych tu powideł.

Smak krzeszowskich powideł to wielki atut Gminy Krzeszów. Prezentowane były na targach poznańskich, na obchodach Dnia Ziemi w Warszawie oraz w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo. Krzeszowskie powidła oraz doskonałe krzeszowskie krupiaki tak spodobały się w Polsce, że w 2005 roku niewielkiej gminie Krzeszów przypadł w udziale zaszczyt bycia gospodarzem wojewódzkiej edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo. Krzeszów ze względu na swoje historyczne tradycje, a także na wyjątkowy klimat sprzyjający artystycznym przedsięwzięciom stał się miejscem, które szansę swojego rozwoju upatruje w kreowaniu wydarzeń kulturalnych i artystycznych.

Wielkim sukcesem Powidlaków jest połączenie elementów kultury prowincjonalnej z najciekawszymi zjawiskami współczesnej kultury powszechnej. Wydarzenia towarzyszące Powidlakom są zawsze szeroko relacjonowane przez media zarówno lokalne jak i ogólnopolskie. Tegoroczne POWIDLAKI 2015 również zapowiadają się wspaniale. Serdecznie zapraszamy do aktywnego w nich uczestnictwa, próbowania powideł, podziwiania występów artystycznych oraz udziału w konkursie kulinarnym.

KONTAKT / AUTOR
Wojciech Romanowski
Redaktor Naczelny
663001001
POBIERZ JAKO WORD
Pobierz .docx
Biuro prasowe dostarcza WhitePress
Copyright © 2015-2024.  Dla dziennikarzy
Strona, którą przeglądasz jest dedykowaną podstroną serwisu biuroprasowe.pl, administrowaną w zakresie umieszczanych na niej treści przez danego użytkownika usługi Wirtualnego biura prasowego, oferowanej przez WhitePress sp. z o.o. z siedzibą w Bielsku–Białej.

WhitePress sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz odesłania do innych stron internetowych zamieszczone na podstronach serwisu przez użytkowników Wirtualnego biura prasowego lub zaciągane bezpośrednio z innych serwisów, zgodnie z wybranymi przez tych użytkowników ustawieniami.

W przypadku naruszenia przez takie treści przepisów prawa, dóbr osobistych osób trzecich lub innych powszechnie uznanych norm, podmiotem wyłącznie odpowiedzialnym za naruszenie jest dany użytkownik usługi, który zamieścił przedmiotową treść na dedykowanej podstronie serwisu.